Wolk

De uitdaging

Vallen is een groot en groeiend gezondheidsprobleem bij ouderen. Heupfracturen zijn een groot probleem binnen de ouderenzorg. Naast de ellende voor het slachtoffer en familie vraag een heupfractuur gemiddeld 200 extra uren van het verpleeghuispersoneel. Bovendien maken zorgmedewerkers en familie zich regelmatig zorgen om hun valgevaarlijke cliënten en dierbaren.

De oplossing

Wolk Heupairbag voorkomt heupfracturen. De Wolk heupairbag is een lichte en comfortabele heupbeschermer die onder de kleding (dus onzichtbaar) wordt gedragen door ouderen met een hoog valrisico. Sensoren in de heupairbag registreren een val, waarna de airbag met lucht wordt gevuld. Hierdoor zijn de heupen beschermd en worden heupfracturen voorkomen. Zorgmedewerkers hebben meer tijd voor kwalitatieve zorg en cliënt en familie krijgen een rustiger bestaan.

 

Hoe het werkt

Zorgorganisatie TanteLouise, met circa 200 valincidenten per maand en 54 heupfracturen per jaar erkende dit probleem. Daarom besloot TanteLouise om, als pilot, één jaar lang 50 Wolk airbags in te zetten bij hun meest kwetsbare en valgevaarlijke cliënten. In dat jaar is het aantal heupfracturen teruglopen tot 29, oftewel een afname van 46%, waarmee ook ruim 5.000 extra (zorg-)uren werden voorkomen in verband met het verminderde aantal heupfracturen (bron: Erasmus studie).

Anders Werken in de zorg
Inmiddels wordt de Wolk heupairbag ingezet door ouderenzorg-organisaties die zijn aangesloten bij Anders Werken in de Zorg West-Brabant en Friesland.

Wolk wint de Nationale Zorginnovatieprijs 2020!

Winnaars! Wolk. De heupairbag heeft de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2020 van Health~Holland gewonnen, zo werd op 11 juni bekend gemaakt tijdens een virtuele bijeenkomst.

De Nationale Zorginnovatieprijs is een mooie erkenning voor deze innovatieve oplossing. Lees hier meer.

Deelnemers Wolk