Expertise zonder afstand

De uitdaging

Door de toenemende vergrijzing worden zorgvragen steeds ingewikkelder. Daardoor wordt het steeds lastiger de juiste kennis en expertise van zorgprofessionals op het juiste moment en op de juiste plek bij elkaar brengen.

De oplossing

Samen met onze technische partner 1Minuut zijn we bezig met de ontwikkeling van een geavanceerde bril die ‘zorg op afstand’ mogelijk maakt. Zorgprofessionals kunnen zo met elkaar meekijken op het moment dat dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een gespecialiseerd wondverpleegkundige die op afstand meekijkt met een zorgmedewerker waardoor deze sneller de juiste zorg kan geven.

Hoe het werkt

Zorgprofessionals die de bril dragen, kunnen andere zorgprofessionals op afstand mee laten kijken. Doordat de professional de handen vrij heeft, kan hij of zij direct zelf handelen. De bewoner wordt meteen geholpen door een bekend gezicht, de professional op afstand bespaart een hoop reistijd. De bril ondersteunt het zorgproces zonder dat het ten koste gaat van de aandacht voor de cliënt.

Een voorbeeld: een verzorgende ziet dat bij een van de bewoners een wond niet goed geneest. Ze weet er zelf niet goed raad mee en maakt via de bril een spreek-, luister- en beeldverbinding met een specialist ouderengeneeskunde. De arts kijkt door de bril mee, beoordeelt de wond via de computer of smartphone en geeft advies.

Met deze vorm van kennis delen is nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook aan het meekijken op afstand door een docent bij een leerling. Of een professional die meekijkt bij een mantelzorger. Afhankelijk van de behoefte zijn de mogelijkheden flexibel in te zetten.

Deelnemers Expertise zonder afstand