De pilot voorbij

De vierde werkplaats van Anders werken in de zorg werd georganiseerd in het theater van Dongepark, een locatie van Volckaert. Annet Boekelman, bestuurder van Volckaert, onderstreepte tijdens de aftrap nogmaals het belang van innovatief werken en slimme oplossingen zoals de inzet van zorgtechnologie, om werken in de zorg anders in te gaan richten.

Wat zeggen de cijfers

Tijdens deze middag deelde Henk Herman Nap, senior onderzoeker bij Vilans, een aantal onderzoeksresultaten van de verschillende business-cases die zijn gedaan met het slimme incontinentiemateriaal. Naast de ‘harde cijfers’ uitgedrukt in uren die worden bespaard en daarmee dus ook geld, worden de ‘zachte baten’ inzichtelijk gemaakt: cliënten geven aan vaker tevreden te zijn door de inzet van het slimme materiaal. Met name het schrappen van onnodige verschoningen in de nacht zorgt voor betere nachtrust en een uitgerust gevoel aan het begin van de dag. Zorgmedewerkers ervaren een andere manier van werken doordat ze via de app hun zorgroute bepalen en minder routinematig handelen.  

Ook keken we naar de resultaten van de SmartGlass die ingezet wordt bij het project expertise zonder afstand. De inzet van de bril bij scholing wordt als zeer positief ervaren. Voor de pilots met betrekking tot wondzorg bleek dit in de praktijk lastiger. De leverancier van de bril, 1Minuut, heeft intussen een nieuwe versie van de bril ontwikkeld. Er zijn twee organisaties gestart met pilots met de vernieuwde bril en die laten nu al mooie resultaten zien. 

Nieuw: medicatiebril en heupairbag

Na een korte koffiepauze volgde de demonstratie voor het nieuwe project Pharma-See: een bril die de zorgprofessional ondersteunt bij het uitdelen, gereedmaken en toedienen van medicatie. En daarmee helpt bij het reduceren van medicatiefouten. Diana Klaassen, farmaceutisch coördinator bij tanteLouise en betrokken bij de ontwikkeling van deze bril, deelde de eerste ervaringen met de deelnemers van de werkplaats. De verwachting is dat later dit jaar de eerste pilots met de medicatiebril kunnen worden gedaan bij de deelnemende zorgorganisaties. 

Martijn Pepping van Wolk Airbag gaf een demonstratie van een slimme heupairbag die onder de kleding wordt gedragen en zorgt voor een zachte landing bij een val. Hiermee kunnen heupfracturen en daarmee gepaarde risico’s worden voorkomen. Cliënten die de Wolk dragen voelen zich over het algemeen veiliger en zijn mobieler. De deelnemende organisaties kunnen vanaf maart al starten met pilots met dit innovatieve product.

https://youtu.be/QihrhK31Vgk

De volgende werkplaats is op 7 mei 2020. 

Heb je nog vragen over het programma Anders Werken? Of wens je meer informatie over de werkplaatsen? 

Neem dan even contact met ons op via e-mail info@anderswerkenindezorg.nl 
Bellen mag natuurlijk ook, 0164 – 713 300 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur).